Szűrővizsgálat 4d ultrahang időpontjai

Genetikai 4D ultrahanggal, számos rendellenesség kiszűrhető 

 Várjuk szeretettel a Cleopatra Medical Centerben, a 4d ultrahang diagnosztikai rendelőnkben. A 4d ultrahang készülékünk segítségével 2D/4D ultrahanggal számos  betegség kiszűrhető. Továbbá, magzati genetikai 4d ultrahangot, 4d hüvelyi ultrahangot, méh, petefészek, petesejtmérést, felnőtt szervi és mell ultrahangot is végzünk. Az elmúlt 7 évben több ezer 4d ultrahang vizsgálatot végeztünk kitűnő eredménnyel.  Nőgyógyászati, 4d hüvelyi ultrahangról írásos szakvéleményt, a szervi ultrahangról leletet adunk.   Az A/4-es (21x30 cm.) 4d ultrahangos színes fotónk páratlan, egyben 12-hetes kortól, hozzávetőlegesen, már megmondható 4d ultrahanggal a magzat neme.

A hagyományos (2d) ultrahang a magzat testének egyetlen metszetét ábrázolja, de ha ugyanezeket a hanghullámokat modern számítógépes technikával ötvözzük, térbeli mozgó 4d ultrahang képet láthatunk egy nagy LCD TV-n a 4d ultrahang gép segítségével. A negyedik dimenzió (4d) az idő: másodpercenként háromszor-négyszer frissített felvételen mozgófilmet kapunk, amelyen jól látható a magzat mozgása, családi vonás az arcán és hangulata. Minden 4d ultrahang vizsgálat alkallmával nagy figyelmet fordítunk a magzat szívére, belső szerveire és a végtagokra.

Egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának az időpontja, jól meghatározható 4d ultrahang segítségével. Vannak, amelyek már igen korán, de vannak amelyek a terhesség későbbi heteiben alakulnak ki. Magyarországon elfogadott gyakorlat 4 szűrővizsgálat (lehetőleg 4d ultrahang) szükségességét jelöli meg. Azonban a több szem többet lát elv alapján, a magzat bármely terhességi héten 4d ultrahanggal vizsgálható. Minden 4d ultrahang szűrővizsgálat alkalmával, keressük azokat a jeleket, elváltozásokat, amelyek a normális anatómiai képtől eltérést mutatnak, ezáltal a magzat kóros állapotának gyanúját keltik.

4D ultrahangos szűrővizsgálatok terhesség alatt - röviden -

0. ultrahang szűrés: A vizsgálat 4d hüvelyi érzékelőfejjel történik. Megnézzük ultrahanggal a terhesség fennálását, többes fogamzást, méhen belüli elhelyezkedést és a pontos korát.

1. 4d ultrahang szűrés: 12-13. terhességi héten. Áttekintünk 4d ultrahanggal egyes esetleges elváltozásokat, végtagrendellenességeket, méhlepény tapadási helyét, orr-csontot, comb-csontot, tarkóredő vastagságot és a köldökzsinór esetleges rendellenességét.

2. 4d ultrahang szűrés: 18. terhességi héten történik az ún. genetikai 4d ultrahang vizsgálat. a lepény helyéről, a magzatvíz mennyiségéről, gyomor, ép koponya és gerinc, hiánytalan végtagok, a szív és a rekesz álapotáról ad felvilágosítást.

3. 4d ultrahang szűrés: 28-30. terhességi héten, a későn kialakuló rendellenességek 4d ultrahangos szűrését, pl. vesefejlődési rendellenességek, külső nemi szervek, méhen belüli esetlegesen előforduló sorvadást ellenőrizzük és ezen kívül még a magzatvíz mennyiségét, méhlepény helyzetét és érettségét is 4d ultrahang segítségével.

4. 4d ultrahang szűrés: betöltött 36. hét után a magzat nagyságáról, fekvéséről, lepény érettségéről, magzatvíz mennyiségi változásairól adunk felvilágosítást.

 

I. Szűrővizsgálat: 12-14 héten történik, hasi 4d ultrahang vizsgálattal.

A magzat testrészeinek lemérésekor- mivel ebben az időszakban minden magzat hasonló nagyságú- a szülés várható időpontja a legjobban meghatározható. A magzat súlya kb. 6-7 dkg, hossza kb. 11-12 cm.

Ilyenkor nézzük a - magzat(ok) számát 4d ultrahanggal a:

 • testrészeinek méreteit,
 • nyaki redőt, Down-kort
 • koponyát, szívet, gerincet, hasfalat, gyomrot, beleket, húgyhólyagokat, végtagokat,
 • a magzat neme még biztonsággal nem határozható meg.

II. Szűrővizsgálat: 18-20 héten történik, hasi 4d ultrahang vizsgálattal.

A magzat kb. 25-30 dkg, hossza kb. 18-20 cm. Eddig az időszakig tudjuk a szülés várható időpontját 4d ultrahanggal, a legbiztonságosabban meghatározni. Nagyon fontos időszak mert a genetikai rendellenességek nagy része, ilyenkor szűrhető ki..

Ilyenkor nézzük 4d ultrahanggal a - magzat elhelyezkedését, életjelenséget, mozgását,

 • magzati méreteket (koponya, has körfogat, combcsont)
 • koponyaszerkezetet, agyszerkezetet,
 • mellkasi szerveket: szív, tüdő,
 • hasi szerveket: hasfal, máj, gyomor- ill. húgyhólyag telődés, vesék, belek, nemi szervek (a nem már nagy valószínűséggel meghatározható),
 • csontrendszert, gerincet, végtagokat,
 • mérések alapján a terhességi idő ellenőrzése,
 • magzatvíz mennyiségét,
 • lepény elhelyezkedését, egyéb rendellenességeit.

Eddig az időszakig a magzat minőségi növekedése történik, a további időszakban a mennyiségi növekedés kezdődik meg.

III. Szűrővizsgálat: 30-32 héten történik, hasi 4d ultrahang vizsgálattal.

A magzat súlya kb. 150-200 dkg, hossza kb. 35-40 cm.

Ilyenkor nézzük a - magzat elhelyezkedését 4d ultrahanggal, életjelenségeit,

 • magzati méreteket, az előző vizsgálatokhoz képest megfelelő ütemű növekedést,
 • belső szervek növekedés folyamán kialakult változásait: szív, tüdő, máj, rekesz, gyomor, húgyhólyag, vesék, belek, nemi szervek,
 • magzatvíz mennyiségét,
 • lepény elhelyezkedését, érettségét, szerkezetét.

Ebben az időszakban, mivel már a magzat a genetikai tulajdonságai alapján a szülőkre hasonlít, a súlymeghatározás alapján a szülés várható időpontja bizonyos eltérést mutat.

IV. Szűrővizsgálat: 36-38 héten történik, hasi 4d ultrahang vizsgálattal.

A magzat súlya kb. 250-300 dkg, hossza kb. 45-55 cm. A szűrés során észlelt adatok előrejelzést adnak a szülés várható körülményeire.

Ilyenkor nézzük 4d ultrahang - magzat fekvését, életjelenségeit,

 • mérések alapján a várható születési testsúlyát,
 • koponyát, arcprofilt, ajkakat, testkontúrt, gerincet,, végtagokat, beleket, nemi szervet,
 • magzatvíz mennyiségét,
 • a lepény elhelyezkedését, érettségét,
 • köldökzsinór elhelyezkedését (vizsgálat alapján sok szülés szövődmény megelőzhető),
 • téraránytalanság kizárását.

A tudomány jelenlegi állása szerint, több millió vizsgálat eredménye után a 4d ultrahang nem káros a magzat egészségére, de elfogadott álláspont, hogy minél rövidebb behatás alatt a legtöbb információhoz jussunk a 4d ultrahang segítségével a magzat állapotáról, életjelenségeiről.

A ma használt készülékeknek nincs káros hatása sem a vizsgált személyre, sem a vizsgálatot végző személyre.

Cleopatra Medical Center Kft.

Rendelőnk a Facebook-on

Megközelítés

Szinyei Merse Ház

Kleopátra ház1068 Budapest Szondi u. 51/53.
(Szondi u. - Szinyei Merse Pál u. sarok)